torsdag 18 oktober 2012

Apropå bra matvanor

 Vi har varit i Turkiet och gottat oss med god mat, ledighet och värme. En vecka räckte precis att få bort all målafärg från kroppen som fastnat när man målar och målar här hemma.
För att vi nu har tre barn, 3mån, 4 år och snart 6åring bestämde vi all inclusive variant vilket var helt super om man tänker på barnen och så är det ju att har de det bra så har vi vuxna det bra!

Jag jobbar som barnsjuksköterska och redan från min yrkesroll ger jag råd till föräldrar angående bra mat. Redan från 4månaders smakportioner fram till 6 års åldern. De flesta föräldrar är ju riktigt noga i början vad de ger till sina barn. Maten ska inte saltas, inga söta saker...helst ekologiskt osv...men sen vad är det som händer när barnen blir några år!!!! Att vara en vecka i en allinclusive-land och se alla människor var som ett slags väckarklocka för mig! Vi människor äter oss till döds snart...lite överdrift men de flesta människor var överviktiga och tyvärr även tonåringar. Flera småbarn hade övervikt och det kanske inte var så konstigt när man såg deras föräldrar. Jag menar om ens föräldrar har övervikt så det är klart det påverkar barnen och deras matvanor. Friterade saker till frukost, läsk till måltider, fyra kulor glass vid poolbaren...nutella och en berg pannkakor till frukost. Halv liter cola och en påse godis till transfer bussen...bulle med nutella och sötsaft till en 1 1/2åringens frukost. En del av de sakerna som jag såg och faktiskt hade lust att gå och ta en snack med föräldrarna =)
 Det är ju såklart heeeelt ok att ha en njuta-vecka,men jag menar att dessa människor/ deras överviktiga barn hade nog haft det även ett antal veckor före. Finns det för helvete inget annat mysigt här i världen än onyttig mat???? Måste man stoppa chips/kakor och massa saft till våra barn varje helg??? Jag kallar det för white trash-mys =) Nu är det inte så att mina barn aldrig får dessa saker men inte varje vecka, en liten skål var en gång i månaden. Sen kör vi annat mys till fredagar, räkor, osaltade nötter, färska bär etc.
Jag tycker att alla föräldrar bör tänka sin relation till maten och vilka värderingar man vill föra vidare. Se till att dina barn får bra förutsättningar till hälsosam liv!!! Och se till att du bär inte ansvaret för ditt barns övervikt genom att köpa massa onyttiga saker hem.

Har jag nu lyckats att irritera någon så jag tar det. Men jag tycker synd om barna som är 5 år och väger 20kg mer än mitt barn. Vad är det för rättvisa med sån start till livet. Punkt slut.

Lotta

9 kommentarer:

 1. Så härliga bilder och vågen hur fin som helst. Ha en bra kväll. /Anna

  SvaraRadera
 2. Underbara Bilder, och visst har du rätt i det du skriver. Åkte själv utomlands i våras med våra 4 trollungar med all incklusiv. Och visst det är verkligen matfrossa.Ha en fin helg/Theres

  SvaraRadera
 3. SÅ fina bilder!!! Och härligt med solsemster!!

  Ser att du har bytt ut brödrostaren =) Vi har denna i rostfritt och den är såååååå himla fin!

  Vågen din är helt fantastiskt underbar! Om du bara visste vad jag ångrar att jag inte köpte en liknande jag såg på en loppis får några år sedan, Nynäshamn stod det på den vågen. Sen dess har jag aldrig sett någon mer, trots letandet.. Den skulle ha gjort sig så fin i min lilla butik! Minns att jag ångrade redan i bilen på väg från loppisen, men då var det redan för sent. Har förresten köpt en gammal disk till butiken.. ska få den nästa helg och då ska det grejas och göras julfint i butiken =)

  Sugen på att följa med till Stockholm någon lördag eller söndag i november och shoppa lite ?

  Halit sinne /Ansku

  SvaraRadera
 4. Hej min kära kollega!
  Ler gott åt ditt inlägg:) dags att börja jobba snart?
  Vad fint ni har det.
  Dags för Bomans snart?
  På fre ska vi kidnappa Ulla o fira av henne på stadt. Följ med hon skulle bli jätte glad om du kom och jag med:)

  SvaraRadera
 5. God morgon !

  Härligt med resa och värme :)
  Skönt att komma bort.


  Men håller med dig att det är viktigt med rättA förrhållanden till mat mm.
  Synd för nufft. och hälsosam livsstil.

  Visst kan man unna sig mdd gosaker och fika medhälsosam mått.


  Så fina bilder. Så fint ni har i ert kök !

  Ha en fin fin helg !

  Kram Sirpa


  Barsjuksköterska eller barnmorska är mina drömyrken men ön ör jag inte där ;)

  SvaraRadera
 6. Första gången jag är in här på din blogg. Och jag säger bara; hur snyggt är köket på en skala???? ;)
  /mia
  Ps/ håller absolut med dig om barns matvanor.

  SvaraRadera
 7. ...jag länkar dig hos mig
  /mia

  SvaraRadera
 8. Heips!

  Ei hätiä mitiä. Ymmärrän että kiirettä pitää! Vanhustenpäivillä olin Tukholmassa, ei sen kummempaa :)

  Marraskuussa olen suunnitellut.. yritän houkutella Olofia mukaan, muttei se vaikuta kovinkaan innostuneelta. Kattelen jos löydän suht edullisen hotelliyöpymisen ja jos me onnistutaan saamaan amma = Olofin porukat. Ois kiva käydä jossain ihan kaksistaan. Jos ei ammat ole innokkaita passaamaan niin sitte lapset mukaan! Tai sillon lähen yksin, jos kukaan ei tahdo mukaan =) Pakko päästä Granittiin taas uudestaan!! Miten tahansa niin yritän/yritämme siinä tapauksessa myös piipahtaa teillä jos se vain sopii ja aika riittää - ois kiva nähä!

  Jouluksi mennään Suomeen niin silloin ehtii ainakin Sicklassa totuttuun tapaan pyörähtään =) Ei oltu kesällä olleskaan Suomessa niin nyt odotan joulua entistä innommalla!!

  Muutes sulla oli ihana pillikuva taannoin blogissa - pullo oli niiiin niiin ihana. Onko kenties joku kaakaojuomapullo vai oletko löytanyt jostain vanhoja lasipulloja? Haluaisin sellaisia ainaski 10 kappaleita - ois hienoa kattaa sellaisilla lastenkutsut!

  Halit sinne ja mukavia ristiäisiä !

  /Ansku

  SvaraRadera
 9. Härligt att nån vågar skriva som du!! Du tar orden ur munnen på mej! Lovely : )

  SvaraRadera